Alapvető tudnivalók

Első csatlakozás

A hálózatra való csatlakozás a szobákban található egyik fali aljzat és a számítógép Ethernet-kábellel való összekötésével történik. A csatlakozáshoz használt kábelt neked kell biztosítanod (ajánlott kábelhossz: 7-10 méter). A csatlakozást követő 5-10 perces átfutási idő után automatikusan megkapod a hozzáférést (türelmi időszakban a teljes internethez, azon kívül a regisztrációig csak a belső honlapokhoz).

Türelmi időszak

Az első csatlakozástól számítva három nap türelmi időszakot biztosítunk, amikor ideiglenesen a regisztráció elvégzése nélkül is elérhető az internethozzáférés.

Ahhoz, hogy megszakítás nélkül internetezhess, a három nap alatt gondoskodj a regisztráció elvégzéséről, ennek hiányában a hozzáférésed a harmadik nap végén megvonásra kerül.

A szolgáltatás ára

A 2017/2018. II. félévben a kollégiumi internetszolgáltatás ingyenes.

Hálózathasználati szabályzat

A Hálózathasználati szabályzat az internetszolgáltatás minőségének fenntartása érdekében meghozott, minden felhasználóra vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz.

Néhány fontos szabály:

  • Az egyetemi hálózaton kívülre irányuló forgalomra napi 10 GB feltöltési korlát van érvényben. A saját eszközre vonatkozó forgalmi mérés a tiltas.vpk.bme.hu oldalon kb. fél órás késéssel követhető.
  • A teljes egyetemi hálózaton tilos a P2P fájlcserélő alkalmazások használata.
  • A kollégium lakói egyetlen általuk regisztrált, vezetékes eszközt használhatnak a hálózaton. A hálózat kibővítése (továbbosztás, routerek és hasonló aktív eszközök használata) tilos.

A hálózat jogszerűtlen használata a vétség mértékétől függően ideiglenes vagy végleges hozzáférés-megvonással, illetve kollégiumi büntetőpontokkal jár, ezért kérjük, a szabályzatot az első csatlakozás előtt olvasd el!

 

 

A regisztráció menete

1. lépés: Regisztráció a VPKNet rendszerébe

A kollégiumi regisztráció a Netreg felületen történik. Ez az oldal türelmi időszakon kívül és tiltás esetén is mindenki számára elérhető.

VPKNet regisztráció

Fontos tudnivalók:

  • Ha korábbról már van fiókod, elég, ha minden félév elején egyszer belépsz a fiókodba, és frissíted az adataidat.
  • Ezt a lépést az első csatlakozás utáni három napon belül meg kell ejteni, különben a harmadik nap elteltével megszűnik a hozzáférésed.

 

2. lépés: Netreg profil kitöltése

A Netreg felületen való regisztráció önmagában nem elég ahhoz, hogy az internethozzáférésed biztosítva legyen. Gondoskodj róla, hogy a regisztrációd végeztével töltsd ki a Netreg profilod hiányzó adatait (különös tekintettel a MAC-címre)!

Fontos tudnivalók:

  • A MAC-cím mezőben az Ethernet-adaptered címét kell megadni. A cím kiderítéséhez itt találsz segítséget.
  • Ha a géped volt már a hálózatra kötve, és helyes MAC-címet adsz meg (azt, amit a rendszer látott már a hálózatra kötve), akkor a mező háttere zöldre vált. Ha még egyszer sem kötötted a hálózatra, akkor a mező háttere piros marad, amíg rá nem kötöd.
  • A ‘Host’ mező értékét szabadon választhatod meg; a választott hostnév legyen rövid, és ne tartalmazzon ékezeteket.

 

 

Ha valami nem megy…

 

Kérdés esetén forduljatok hozzánk bizalommal bármelyik ügyfélszolgálati elérhetőségünkön.