Alapvető tudnivalók

A 2020/21. őszi félévben a Vásárhelyi Pál Kollégium lakójaként kétféle internetszolgáltatás közül választhatsz:

Alapszolgáltatás

ingyenes

Emelt szintű szolgáltatás

5000 Ft / félév *

IP-cím helyi (NAT-olt) globális
Sebességkorlát ** egyetemi hálózaton belül  100 Mbit/s  100 Mbit/s  100 Mbit/s  100 Mbit/s
egyetemi hálózaton kívül  0,5 Mbit/s  0,5 Mbit/s  100 Mbit/s  100 Mbit/s
Forgalmi korlát ** egyetemi hálózaton belül    
egyetemi hálózaton kívül  5 GB / nap    10 GB / nap
Használható eszközök száma 1 1
Protokollszűrés csak webböngészés *** nincs szűrés
Netreg regisztráció szükséges szükséges

* Ez az összeg a hálózatfejlesztési hozzájárulás, amely a hálózat üzemeltetési és fejlesztési költségeit fedezi.

** Az egyetemi hálózaton belüli forgalom az egyetemi IP-tartományon belülre irányuló forgalmat jelenti. Ilyenek pl. a kari és tanszéki weboldalak, a Neptun, az oktatási keretrendszerek, és jellemzően minden egyéb, egyetemhez köthető webes felület.

*** Az alapszolgáltatás tanulmányi célú, így kizárólag a webböngészéshez szükséges HTTP és HTTPS protokollokon használható. Az ettől eltérő protokollt használó alkalmazások (e-mail kliens, FTP, számítógépes játékok, stb.) nem fognak működni.

Türelmi időszak

A félév eleji türelmi időszakban minden regisztrált felhasználó az emelt szintű szolgáltatást használja. A türelmi időszak lejárta után azok a felhasználók, akik nem fizettek hálózatfejlesztési hozzájárulást, átkerülnek az alapszolgáltatásba.

A hálózatfejlesztési hozzájárulás a türelmi időszak lejárta után is befizethető, az emelt szintű szolgáltatásba való átsorolás ekkor a befizetés visszaigazolása (5-10 perc) után történik meg.

A 2020/21. őszi türelmi időszak jelenleg is tart. A türelmi időszak végének időpontja egyelőre ismeretlen.

Első csatlakozás

A hálózatra való csatlakozás a szobákban található egyik fali aljzat és a számítógép Ethernet-kábellel való összekötésével történik. A csatlakozáshoz használt kábelt neked kell biztosítanod (ajánlott kábelhossz: 7-10 méter).

A csatlakozás után el kell végezned a regisztráció 1. lépését, az internethozzáférésed csak ezután aktiválódik.

Hálózathasználati szabályzat

A Hálózathasználati szabályzat az internetszolgáltatás minőségének fenntartása érdekében meghozott, minden felhasználóra vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz.

Néhány fontos szabály:

  • A teljes egyetemi hálózaton tilos a P2P fájlcserélő alkalmazások (pl. torrent) használata.
  • A kollégium lakói egyetlen általuk regisztrált, vezetékes eszközt használhatnak a hálózaton. A hálózat kibővítése (továbbosztás, routerek és hasonló aktív eszközök használata) tilos.

A hálózat jogszerűtlen használata a vétség mértékétől függően ideiglenes vagy végleges hozzáférés-megvonással, illetve kollégiumi büntetőpontokkal jár, ezért kérjük, a szabályzatot az első csatlakozás előtt alaposan olvasd el!

 

A regisztráció menete

1. lépés: Regisztráció a VPKNet rendszerébe

A kollégiumi regisztráció a Netreg felületen történik. Ez az oldal türelmi időszakon kívül és tiltás esetén is mindenki számára elérhető.

VPKNet regisztráció

Fontos tudnivalók:

  • Ha korábbról már van fiókod, elég, ha minden félév elején egyszer belépsz a fiókodba, és frissíted az adataidat.
  • Amíg ezt a lépést nem ejted meg, nem kapsz internethozzáférést, csak a regisztrációs oldalt fogod elérni.

2. lépés: Netreg profil kitöltése

A Netreg felületen való regisztráció önmagában nem elég ahhoz, hogy az internethozzáférésed biztosítva legyen. Gondoskodj róla, hogy a regisztrációd végeztével töltsd ki a Netreg profilod hiányzó adatait (különös tekintettel a MAC-címre)!

Fontos tudnivalók:

  • A MAC-cím mezőben az Ethernet-adaptered címét kell megadni. A cím kiderítéséhez itt találsz segítséget.
  • Ha a géped volt már a hálózatra kötve, és helyes MAC-címet adsz meg (azt, amit a rendszer látott már a hálózatra kötve), akkor a mező háttere zöldre vált. Ha még egyszer sem kötötted a hálózatra, akkor a mező háttere piros marad, amíg rá nem kötöd.
  • A ‘Host’ mező értékét szabadon választhatod meg; a választott hostnév legyen rövid, és ne tartalmazzon ékezeteket.

3. lépés: Hálózatfejlesztési hozzájárulás befizetése (opcionális)

Amennyiben a türelmi időszak lejárta után is az emelt szintű szolgáltatásunkat szeretnéd igénybe venni, azt a hálózatfejlesztési hozzájárulás befizetésével jelezheted felénk. Az aktuális félévre ezt az alábbi linkeken teheted meg:

2020/21. őszi félévi hozzájárulási díjfizetés

Fontos tudnivalók:

  • A megrendelések feldolgozása és az emelt szintű szolgáltatásra való átsorolás teljesen automatikusan történik. A banki átfutási idő megszűnt, a visszaigazolásokat pár perc elteltével megkapjuk. A megrendelésed visszaigazolási állapotát a Netreg felületre belépve bármikor leellenőrizheted. Ha a Netreg felületen jelzett visszaigazolási állapot szerinted helytelen, vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!
  • Ha az emelt szintű szolgáltatást a türelmi időszak lejárta után rendeled meg, a megrendelésed elküldése után számíts egy rövid, 5-10 perces átfutási időre. Az emelt szintű szolgáltatásba való átsorolás csak az átfutási idő után történik meg, ekkor szükség lehet a kábeled újracsatlakoztatására is!

 

Ha valami nem megy…

Kérdés esetén forduljatok hozzánk bizalommal bármelyik ügyfélszolgálati elérhetőségünkön.